5,5 ting du burde huske som virksomhedsejer
Nr. 5,5. F##k paragrafferne!
Ja, du læste det rigtigt. Det er ikke en tastefejl eller en misforståelse. Det var lige præcis det jeg vil skrive, og lige præcis det jeg mener.
F#”k paragrafferne og husk at DRØMME!
At drive virksomhed handler om at drømme; at drømme om det du vil opnå som virksomhedsejere; om det, der driver dig videre mod succes hver eneste dag.
Det handler om at finde en retning mod dine drømme, for i sidste ende at nå frem til en destination.
F#”k paragrafferne har ikke noget med at løbe fra sit ansvar og ignorere de spilleregler der gælder i forhold til at drive en virksomhed. Men et budskab om, at man ikke skal kunne det hele, hele tiden. Der skal være plads til at give slip, til at åbne op for kreativitet og ny tænkning. Der skal være plads til, at man gøre det man drømmer om; det man er god til. Det skal være tilladt at overlade det man synes er “tungt” til dem der har trænet sig op i lige præcis den disciplin.
At drømme er ikke useriøst pjat. Det er jo grunden til, at du startede som selvstændig tænker jeg! Og med drømme skal du drive din virksomhed videre med. Du skal bare huske, at du finder kun frem til din destination, dvs. opnår dine drømme, hvis du har retning!
Og retning får du, når du husker de næste 5 ting…..
De 5 andre vigtigste ting du skal huske som virksomhedsejer
Nr. 1. Planlægge
Du skal huske at planlægge!
I hvilken retning er du på vej henne i din rejse som virksomhedsejer og som virksomhed? Hvilke idéer har du? Hvilke planer har du? Hvad er det du ønsker og håber, at der skal ske?
Hvad er det du vil opnå lige nu?
Måske vil du lancere et nyt produkt eller koncept eller udvikle en ny hjemmeside; måske vil du opsøge nye markeder, forhandlere eller kunder; måske vil du begynde at markedsføre din virksomhed via brug af “Influencers;” måske vil du oprette en Instagram-side til din virksomhed?
Måske vil du bare arbejde færre timer, ansætte en ny medarbejder i et par timer om ugen eller købe en firmabil?
Spørgsmålet er, hvad vil du? I hvilken retning vil du henne og hvad er din strategi for at nå dertil?
Nr. 2. Spørge
Du skal huske at spørge!
Når du kender din retning og har en strategi for, hvordan du forventer at bevæge dig hen imod din destination, skal du huske at undersøge om nu dit GPS er indstillet på den bedst muligt måde i forhold til hvordan og hvor hurtigt du skal nå din destination. Du skal også undersøge om nu din “bil” kan klare turen.
Du behøver ikke at trække hårdt i håndbremsen, bare lette lidt på speederen i et ganske kort øjeblik og få spurgte de mennesker der har de svar du leder efter; om det nu også er det de ville anbefale. Her har du mulighed for at drage fordel af andres erfaringer og kompetencer.
Du kan med fordel få deres svar på, hvordan du får din strategi til at lykkes indenfor de rammer og de muligheder du har, og på den bedst muligt måde.
Det er i denne fase, at du skal tage stilling til dit ansvar som virksomhedsejer og de spilleregler der gælder. Det er i denne fase, at du tager stilling til din strategis holdbarhed.
Passer retningen ind i de øvrige strategier og planer du har for din virksomhed?
Kan du komme frem på en anden og bedre eller nemmere måde end du selv havde forestillet dig?
Er der nogle risici forbundet med den retning du har lagt? Kan man begrænse disse? Har du afvejet disse risici mod de risici, der er forbundet med evt. andre valg muligheder som du rent faktisk har?
Nr. 3. Handle
Du skal handle!
Når du har en retning, en strategi og en plan, der er velovervejet og godt undersøgt, er du klar til at handle! At køre frem mod dine drømme.
Det er i denne fase, at du skal leve op til dit ansvar som virksomhedsejer og de spilleregler der gælder. Men, når du har spurgte, og når du har fået afdækket dine muligheder og risici og derefter taget dine forholdsregler, mon ikke det går?
Du er forberedt. Din retning er fastlagt, så nu skal du “bare” sat i gang. Tryk foden mod speederen, læn dig trygt tilbage, rulle vinduet nede og nyde, at vinden blæser igennem håret mens du kører mod din destination med fuld fart på. Du har fortjent det.
Nr. 4. Fejle
Du skal ikke være bang for at fejle!
Nogle gange kan alt lige pludselig ændre sig, noget kan gå galt eller bliver ikke som vi har forudset eller forventet og man bliver tvunget til at bremse op eller til at skifte retning.
Det lykkedes os ikke som vi havde håbet. Vi har fejlvurderet; ramt ved siden af.
Det har resulteret i, at vi har mistet kunder; mistet omsætning; mistet penge eller gået konkurs – eller hvad der nu ellers kan ske.
Og dette er ok.
Hvis nu det var, at du bare havde sat dig inde i bilen uden at tænke dig om og uden at være forberedt, og det gik galt, vil det have været noget andet. Så ville det ikke være ok.
Men når vi handler ud fra et veloplyst og velovervejet grundlag, lige gyldig hvor risikabelt det var, er det helt ok, at vi fejler på vores vej.
Måske kom der et uforudsete eller uplanlagte vejarbejde. Eller, måske tog det længere tid at komme igennem dette end planlagte fra starten af, og den kalkuleret risiko som man accepterede når man besluttede sig for at prøve alligevel, indtraf.
Det er forkert at tro, at man ikke må tage en risiko. At tage en risiko er helt ok, også når den er stor. Nogle gange er det nødvendigt og uundgåeligt. Men når man vælger risiko til, vælger man også konsekvenserne til. Man accepterer, at det kan gå galt, men vurderer, at virksomheden – at man selv- kan bære den.
Nr. 5. Prøve igen
Du skal ikke være bange for at prøve igen!
Op på hesten – ja, måske er det ikke lige bilen du skal sætte dig inde i igen.
Skift retning og kom videre.
Happy Friday!